Asal usul masakan Melayu
Masakan melayu tradisional rempah ratusnya byk, mknnnya berlemak dek santannya
Perasanya pelbagai spt belacan, cencaluk dan budu
Setiap negeri ada trademarknya tersendiri
Kelantan dgn Nasi dagang, nasi kerabunya
Terengganu dengan kepok lekornya
Negeri Smbilan dgn gulai lemak cili apinya
Pahang dan Perak dgn gulai tempoyak ikan patinnya
Kedah dengan asam laksanya
Penang dgn nasi kandarnya
Johor dgn mi bandungnya
Tapi yang paling legend kat lidah aku adalah asam pedas Melaka
Mungkin sbb aku membesar dgn hidangan ni
Dulu2, masakan asam pedas ni biasa di masak oleh org2 susah
Mungkin kerana ramuannya mudah dan cara msknya pon senang
tapi penangan asam pedas ni lain
Tiap2 hari mkn pon tak apa..
ALLAHUMMA BAARIK LANAA FIIMAA ROZAQTANAA WA QINAA ADZAABAN NAAR
No comments:
Post a Comment